Angstklachten en -therapie

Je angst houdt je gegijzeld. En tegelijkertijd biedt diezelfde angst een anker, je veilige thuis, waar je alles begrijpt en de wereld een orde kent die je kunt overzien. Jouw relatie met je angst is dan ook heel dubbel. Ja, hebt zelfs angst voor jezelf-zonder-angst.

Allerhande angsten

Angstklachten zijn er in alle soorten en maten. Voor alles dat bestaat, en ook heel veel dingen die niet bestaan, kunnen mensen bang zijn. Dat levert soms moeilijke woorden op als selenofobie (angst voor de maan) ofablutofobie (de angst om te douchen of in bad te gaan) Als je er geen last van hebt kan het misschien raar klinken, maar iedereen met een gerichte angstklacht weet hoe écht, hoe overweldigend en allesomvattend zo’n angst kan zijn.

Drie angstgroepen

Er zijn drie angstgroepen: de eerste groep is gericht; dat wil zeggen, je bent bang voor iets. Bij de tweede kent je angst geen echte richting. Je bent bang, bezorgd, je piekert. Ten slotte kan angst gepaard gaan met dwangmatige handelingen of gedachten . en gaan angstklachten soms gepaard met paniekaanvallen.

Stapje voor stapje gaat het beter

Er zijn veel manieren om angstklachten te behandelen. Één van de meest voorkomend is (of is gebaseerd op) cognitieve gedragstherapie; dat wil zeggen de behandeling van je gedachten (cognities) & je gedrag. Die therapie helpt je heel concreet bepaalde automatische reacties tussen jouw gedachten, je gevoel en je gedrag te onderzoeken én waar je wilt veranderen. Stapje voor stapje help je jezelf van je angst weg te groeien. Tegelijkertijd benaderen we de angst ook van de andere kant; als iets dat je houvast geeft in je leven en wat er gebeurt als die houvast wegvalt.

Contact opnemen – Aan de slag met je klachten

Wil jij antwoord op je vragen of zoek je passende hulp bij jouw problemen? Bel dan Psychologen Nederland vrijblijvend op 085-4014720,. Hier staan mensen voor je klaar met een professioneel advies. Ze zijn geschoold zijn in de psychologie en kunnen je zelfs helpen aan een directe afspraak met één van onze psychologen: Je kan gelijk terecht en er zijn geen wachtlijsten!