Hoe kies je een psycholoog?

Let op ‘de papiertjes’

Nog voor dat je gaat kijken of een psycholoog bij je past, moet je je er van verzekeren dat hij of zij beschikt over de juiste kwalificaties. In bijna alle gevallen vermeldt de psycholoog op de website 1) de opleiding en 2) een beroepsvereniging. Vooral die laatste is belangrijk. De meest voorkomende beroepsvereniging is het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen).

Let op het soort therapeut

Er zijn meerdere manieren om iemand te behandelen. Psychologen zijn goed bekend met de meest voorkomende behandelmethoden. Een psycholoog heeft vaak een bepaalde specialiteit en voorkeur. Doorgaans laat een psycholoog op de website vaak weten wat voor soort behandeling je kunt verwachten: gaat het om gedragsverandering, helpt de psycholoog je om tot inzicht te komen, , krijg je opdrachten, gaat het hoofdzakelijk over je gedachten, let de psycholoog ook op lichamelijke klachten, werken jullie vanuit een klacht of naar een oplossing.

Je doet er goed aan de website goed te lezen zodat je enigszins voorbereid bent op de werkwijze en de specialisatie(s). Praat je makkelijk of ben je meer een doener? Wil je heel concreet aan één ding werken, of heb je veel algemenere vragen? Het is belangrijk dat de werkwijze bij je past want jij zult de nodige stappen moeten zetten, jíj doet het uiteindelijke werk.

Is het contact goed

Een goed contact is heel belangrijk. Recent onderzoek laat zien dat de relatie tussen de psycholoog en de cliënt heel belangrijk is voor het succes van de behandeling. Dat betekent dat de psycholoog je taal spreekt en je goed begrijpt zodat hij je goed kan motiveren om tot nieuw gedrag of inzicht te komen. Vanaf een website kun je daar moeilijk een beeld van krijgen, maar de meeste psychologen nemen wel de moeite een wat uitgebreider profiel van zichzelf te schrijven. De beste manier is om hier achter te komen is om een keer vrijblijvend een afspraak te maken en je verhaal te vertellen. Je zit nergens aan vast en na ’het eerste gesprek hebben de meeste cliënten een goed beeld van wat ze kunnen verwachten.

Contact opnemen – Aan de slag met je klachten

Wil jij antwoord op je vragen of zoek je passende hulp bij jouw problemen? Bel dan Psychologen Nederland vrijblijvend op 085-4014720,. Hier staan mensen voor je klaar met een professioneel advies. Ze zijn geschoold zijn in de psychologie en kunnen je zelfs helpen aan een directe afspraak met één van onze psychologen: Je kan gelijk terecht en er zijn geen wachtlijsten!