Traumaklachten en -verwerking

Een trauma is een indrukwekkende gebeurtenis in je leven. Iets dat je hebt meegemaakt, of iets dat je gehoord of gezien hebt dat op je netvlies gebrand blijft. Voor de rest van je leven.

Vergeten?

Veel mensen blijken goed in staat om snel na zo’n ervaring het leven weer op te pakken en alles bijna helemaal te vergeten. Zeker niet meer elke dag en zeker niet meer onverwacht. We zijn er goed in, onze geest weet duizenden trucjes om ons het leven te verzachten. Maar, die trucjes werken niet altijd even goed voor ons.

Plotseling is het daar

Vaak steekt een slecht verwerkt trauma na een tijdje weer de kop op. Het verrast je. Je schrikt ervan . En dan zijn ineens al die afweermethoden weg. Het zoekt je op in je dromen, je piekert erover, je krijgt misschien wel huilbuien, angstaanvallen. Alsof een spook je bezoekt.

Het bepaalt alles

Veel mensen raken in paniek en uitgeput van onmacht. Want met al je denk-vermogen, gesprekken met vrienden en familie lukt het je niet er vanaf te komen. Het neemt je leven in beslag en dat gaat van kwaad tot erger.

Goed te behandelen

Traumaklachten en -verwerking zijn heel goed te behandelen, maar heel lastig op eigen houtje te lijf te gaan. Er zijn verschillende methoden. Welke we gebruiken hangt af van de methode die het beste bij jou past. Maar, de methodes kennen allen ongeveer eenzelfde verloop. Die begint met het ‘opzoeken’ van het trauma – in alle hevigheid en intentie die het met zich meebrengt. We beperken dat tot één sessie. Dat is een zware sessie waar in korte tijd heel veel gebeurt. Dat moment is nodig om er in de rest van de behandeling van weg te groeien.

Contact opnemen – Aan de slag met je klachten

Wil jij antwoord op je vragen of zoek je passende hulp bij jouw problemen? Bel dan Psychologen Nederland vrijblijvend op 085-4014720,. Hier staan mensen voor je klaar met een professioneel advies. Ze zijn geschoold zijn in de psychologie en kunnen je zelfs helpen aan een directe afspraak met één van onze psychologen: Je kan gelijk terecht en er zijn geen wachtlijsten!