Zingeving, keuzes in werk en leven

Veel mensen staan in hun leven ineens stil bij dat leven. Dan kijk je achterom en denkt: “was ik dat?”, “deed ik dat?”, “waarom?” en “waarom en hoe ben ik eigenlijk hier beland?”.

Leeg van binnen

Je wordt geboren en groeit op, doet een toets, krijgt een schooladvies, spreekt een decaan, doet een beroepentest, volgt een vervolgopleiding, wordt verliefd, trouwt, kind, baan, hypotheek, mooie auto, leuke vakanties, heel wat vrienden. En dan… Waarom is het zo leeg van binnen? Niet dat waar je nu in je leven bent verkeerd is, verre van. En zeker ‘op papier’ kun je het dik voor mekaar hebben. En toch is het onaf, niet vervullend. Hoe kan dat? En, wat doe je eraan?

Ja, waarom eigenlijk?

Bijna iedereen suist door het leven zonder precies richting te hebben. Dat is ook wat er zo leuk aan is. Veel beslissingen in je leven zijn eigenlijk heel toevallig – ‘omdat je er goed in was’, ‘omdat je geen ingenieursopleiding mocht doen van je vader’, ‘omdat de huur toch betaald moet.’ Heel logisch, niks om je druk over te maken.

Wakker schrikken

Het vervelende is dat de meeste mensen zich nooit de vraag stellen wat ze nu precies willen, wat voor hen een rijk en vervullend leven inhoudt en of ze wel precies daar zijn waar ze zich het beste voelen. En jij stelt je die vragen nu. Misschien raak je er wel van in de war, ben je bang dat je je hele leven op zijn kop gaat zetten of dat je er achter komt dat je eigenlijk ongelukkig bent. In de regel gaat zingeving meer om het vinden (of geven) van zin, dan per se om rigoureuze veranderingen.

Bang voor de Grote Vragen

Misschien kom je er wel achter dat het leven dat je leeft exact het leven is wat je helemaal geweldig vindt. Maar dat je er eigenlijk te weinig aandacht voor hebt. Misschien leer je wel dat je toch met je werk iets anders wilt, of iets ernaast. Door samen met een ervaren psycholoog op zoek te gaan wat jouw talenten zijn en wat jouw leven zin geeft, gun je jezelf de mogelijkheid je leven met meer voldoening en focus te leven. Dichter bij jezelf en vanuit betrokkenheid en overtuiging.

Contact opnemen – Aan de slag met je klachten

Wil jij antwoord op je vragen of zoek je passende hulp bij jouw problemen? Bel dan Psychologen Nederland vrijblijvend op 085-4014720,. Hier staan mensen voor je klaar met een professioneel advies. Ze zijn geschoold zijn in de psychologie en kunnen je zelfs helpen aan een directe afspraak met één van onze psychologen: Je kan gelijk terecht en er zijn geen wachtlijsten!